Search form

ВРЕМЕНСКА
ПРОГНОЗА
 • Скопје
 • Битола
 • Охрид
 • Струга
 • Куманово
 • Тетово
 • Гостивар
 • Велес
 • Штип
 • Прилеп
 • Струмица
 • Гевгелија
 • Крива Паланка
 • Дебар
 • Неготино
 • Кавадарци
 • Берово
 • Виница
 • Радовиш
 • Валандово
 • Делчево
 • Кочани
 • Пробиштип

Пред и после ИСИС

Една година откако беше окупиран од ИСИС, сирискиот град Палмира неодамна беше повторно заземен од сириските сили со помош на руски воздушни напади.

Претходно дом на многу од најценетите историски локалитети во светот, многу артефакти биле уништени од исламистичките сили во серија „чистки“.

Сега, Џозеф Ајд, фотограф од новинската агенција AFP (кој пред две години го сликал Палмира), се вратил повторно за да направи пред-и-потоа фотографии од штетата.

„Според експертите, дефинитивно ќе можеме да реставрираме третина од уништената внатрешност, можеби и повеќе со помош на УНЕСКО“, зјавил директорот за антиквитети на Сирија, Мамун Абдулкарим.

Објавено во разно | 07.04.2016 - 09:41
Тагови:

Лајкнете не на Facebook

” Зад секој успешен маж стои жена што превртува со очите. „

Џим Кери