Search form

ВРЕМЕНСКА
ПРОГНОЗА
 • Скопје
 • Битола
 • Охрид
 • Струга
 • Куманово
 • Тетово
 • Гостивар
 • Велес
 • Штип
 • Прилеп
 • Струмица
 • Гевгелија
 • Крива Паланка
 • Дебар
 • Неготино
 • Кавадарци
 • Берово
 • Виница
 • Радовиш
 • Валандово
 • Делчево
 • Кочани
 • Пробиштип

Кога беше обратно

Пред само 70 години, во жижата на Втората светска војна, десетици илјади бегалци одеа по истиот пат по кој сега чекорат оние што бегаат од сирискиот конфликт. Но наместо да патуваат кон Европа, тие бегале од неа.

Околу 1944-та година, со работа почнала администрацијата за бегалци и помош MERRA и отворила кампови во Сирија, Египет и Палестина. Луѓе од сите возрасти и класи почнале да бегаат кон оваа нововетена безбедност.

Во продолжение може да погледнете фотографии токму од тоа време, „обоени“ од Сана Далавеј за поголем ефект.

Овие фотографии се потсетник дека секогаш треба да ги пречекаме оние што бегаат од конфликти со отворени раце.

Објавено во РетроФото | 27.06.2016 - 14:21
Тагови:

Лајкнете не на Facebook

” Прво мора неколку пати да умреш, за навистина да живееш. „

Чарлс Буковски