Search form

ВРЕМЕНСКА
ПРОГНОЗА
 • Скопје
 • Битола
 • Охрид
 • Струга
 • Куманово
 • Тетово
 • Гостивар
 • Велес
 • Штип
 • Прилеп
 • Струмица
 • Гевгелија
 • Крива Паланка
 • Дебар
 • Неготино
 • Кавадарци
 • Берово
 • Виница
 • Радовиш
 • Валандово
 • Делчево
 • Кочани
 • Пробиштип
Pixel.mk

Марјан Петковски

Сакам да ги забележувам малите и едноставни нешта околу себе. Тие го прават животот поубав, побогат. Посебно кога се работи за фотографијата. Сакам да ги видам тие нешта кои често и секојдневно ги одминуваме, да ги доловам како момент и да го споделам тоа со пријателите.
Фотографијата не ми е професија, меѓутоа е нешто кое ме исполнува и преокупира во секојдневието. Роден сум во Скопје, таму израснав. Во мојот дом имало фотоапарати; објективите на татко ми отсекогаш ми го привлекувале вниманието. Отсекогаш фотографирам, но во последните 5-6 години сериозно навлегов во приказната наречена: уметничка фотографија. Ме фасцинира природата. Прекраснотиите кои ги нуди едноставно те тераат да го земеш фотоапратот и да го притиснеш дугмето. Бескрајната инспирација и мотив ми се токму таму, надвор, под небото и над водата! Низ облаците, зад сувите гранки, на клупата со жолт лист. Сакам да го имам зајдисонцето во фолдерот наречен Септември и да ја чувам за спомен фотографијата на старата црква покрај езерото.
Се уште го барам својот правец, стил по кој ќе ме препознаваат, но сметам дека сум минималист. Ја сакам чистата и едноставна фотографија која носи мисла, скриена приказна, парче од мене, од мојот свет!
Она што ме воодушевува и фацинира сакам да го доживеат и оние кои ќе ја погледнат мојата фотографија! Едноставно, зарем не! Барем така звучи!