Search form

ВРЕМЕНСКА
ПРОГНОЗА
 • Скопје
 • Битола
 • Охрид
 • Струга
 • Куманово
 • Тетово
 • Гостивар
 • Велес
 • Штип
 • Прилеп
 • Струмица
 • Гевгелија
 • Крива Паланка
 • Дебар
 • Неготино
 • Кавадарци
 • Берово
 • Виница
 • Радовиш
 • Валандово
 • Делчево
 • Кочани
 • Пробиштип

Фејсбук им објави војна на „шокантните“ статии

Благодарение на нов анти-кликбејт алгоритам, на Фејсбук се помалку ќе ги гледаме статиите од типот: „Си стави лук во чевлите, она што се случи следно ќе ве вчудоневиди (ФОТО+ВИДЕО)!“

За да го создаде алгоритмот, Фејсбук рачно класифицирале десетици илјади наслови според тоа колку предизвикуваат кликови врз основа на лажни и сензационалистички фрази.

Колку повисоко котираат на скалата за кликбејт, толку помалку тие статии ќе бидат видливи за публиката на Фејсбук.

„Ако постирате 50 пати на ден, а само еден од насловите е кликбејт, алгоритмот нема да ви биде никаков проблем. Ако се што постирате е кликбејт, алгоритмот ќе има огромно влијание“, изјавил потпретседателот на одделението за менаџмент на производи, Адам Мосери.

Сепак, доколку сајтовите ја сменат политиката и почнат да пишуваат нормални наслови, читаноста и видливоста на статиите повторно ќе се врати.

 

 

 

Објавено во интернет | 05.08.2016 - 09:35
Тагови:

Лајкнете не на Facebook