Search form

ВРЕМЕНСКА
ПРОГНОЗА
 • Скопје
 • Битола
 • Охрид
 • Струга
 • Куманово
 • Тетово
 • Гостивар
 • Велес
 • Штип
 • Прилеп
 • Струмица
 • Гевгелија
 • Крива Паланка
 • Дебар
 • Неготино
 • Кавадарци
 • Берово
 • Виница
 • Радовиш
 • Валандово
 • Делчево
 • Кочани
 • Пробиштип

Symphony Solutions: Најуспешна Агилна Трансформација за 2017

Технолошките иновации го менуваат начинот на работење на бизнисите

Постојаните промени во технологијата и економските услови, наложуваат компаниите брзо да се приспособат на новонастанатата ситуација или да се соочат со ризикот да ја изгубат својата позиција на пазарот, без разлика колку се големи, моќни или паметни. Компаниите што ја разбираат итноста да се движат брзо и да се приспособат на новите услови така што ќе го променат начинот на кој работат ќе успеат да ја задржат, па дури и зајакнат својата позиција и да остварат раст.

Агилно работење како одговор на брзите технолошки промени

Во последните десетина години, агилното работење (Agile Transformation) станува синоним за дигитализација на бизнисите и прифаќањето на новите бизнис модели кои ги наложува технолошкиот напредок.

Концептот за агилно работење постои од 90-тите години, но голем број организации сеуште го немаат прифатено овој начин на работа и покрај неговите бројни придобивки. Агилното работење се основа на животeн циклус што се состои од брза адаптација и повторувања, кој ја истакнува предноста на постојаното подобрување на целите, барањата и решенијата за време на процесот на развој на софтверското решение.  

Работење според принципите за агилност не само што им помага на компaниите да ги следат технолошките промени и да бидат во чекор со нивните конкуренти, туку нуди и бројни предности кои го подобруваат целокупното работење на претпријатијата. Дел од тие придобивки се:

• брзо приспособување во случај на промена на приоритетите поради промена на барањата на клиентот и крајните корисници

• помал број на проблеми при изработка и навремено отстранување на грешките пред доставувањето на крајните (софтверски) решенија  

• побрзо доставување на крајниот производ на пазарот

• поголема транспарентност и подобра соработка меѓу членовите на тимовите.

Растечката популарност на агилното работење не остава никого рамнодушен и бележи секојдневен раст на бројот на следбеници. Па така, најголем дел од ИТ-компниите низ светот забрзано ја прифаќаат оваа методологија со цел да го направат своето работење побрзо и пофлексибилно и поефикасно да ги користат своите ресурси.

Една компанија, присутна и на нашиот пазар, која бележи огромен успех на полето на агилното работење и целокупната агилна организациска трансформација е холанската ИТ-компанија Symphony Solutions (Симфони Солушнс). На крајот на минатата година, тие беа прогласени за “Компанија со најуспешна Агилна трансформација за 2017 година” од страна на американската интернет платформа од областа на интернет технологијата, “The Technology Headlines”.

Symphony Solutions е основа во 2008 година и нуди услуги од областа на развој на дигитални решенија и софтвер. Главното седиште на компанијата се наоѓа во Амстердам, Холандија, а свои претставништва има Лвив, Украина; Скопје, Македонија; Краков и Жежов, Полска. Досега, нивното портфолио вклучува голем број мултинационални клиенти и бројни помали компании, лидери во своите области.

Начин на работа, воден од принципите за Агилност 

Понесен од идејата да креира агилна компанија која се фокусира на поединци, тимска работа и интеракци, наместо на профит и процеси, генералниот директор, Тео Шнитфинк, решава да ги урне бариерите на стерилното корпоративно работење и строгата хиерархиска структура, и да креира компанија чија култура се базира доверба и принципите за агилно работење. Истовремено се стреми да го направи работното место средина во која вработените ќе можат да се чувствуваат комотно и да остварат професионален и персонален раст и развој. 

Агилниот начин на размислување е длабоко всаден во културата на Symphony Solutions, а нивниот единствен пристап кон работењето е забележлив во се што прават. Секој вработен ги почитува и работи според принципите за агилност, почнувајќи од менаџерскиот тим, па се до најновите вработени. 

 

Уникатниот ентериер на нивните канцеларии отсликува типично холандско село. На самиот влез се наоѓа голема реплика на ветерница, а отворениот простор е уреден да изгледа како парк, со вештачка трева и пикник клупи. Тука е карактеристичното холандско кафуле, каде вработените можат да пијат кафе, чај, или да уживаат во бесплатните оброци. Дрвените куќарки во паркот имаат двојна намена, па вработените можат да ги користат како соби за состаноци, соработка или разговор со клиентите. 

Принципите на агилно работење во Symphony Solutions се чувствуваат и преку поддршката, довербата и мотивацијата на вработените, како и работењето во само-организирачки тимови. Елиминацијата на строгата бирократија, менаџерската хиерархија и присуството на политиката на “исти бироа” овозможува сите вработени да добиваат еднаков третман и почит и да имаат исти работни услови и околина која подржува и охрабрува персонален и професионален раст и развој. Вработените добиваат слобода самостојно да ја менаџираат својата работа, а со тоа и да доесуваат одлуки и да бидат поиницијативни.  

Компанијата се стреми постојано да ги поттикнува своите вработени да учат и да се надградуваат. За таа цел им обезбедува голем број на часови и предавање преку внатрешната Symphony Academy. А дополнително, поддржува и дополнително едуцирање преку следење курсеви и обуки од наворешни центри за обука. 

Најдобрите услови за најдобрите професионалци

Symphony Solutions се стреми кон вработување на најдобрите во индустријата. За да бидат сигурни дека новите вработени не се само технички квалификувани, туку и би се вклопиле во компаниската култура, тие имаат посебен процес на селекција каде вработените ги избираат новите вработени.

Доколку сакате и вие да бидете дел од оваа успешна компанија, погледнете ги отворените позиции тука, аплицирајте уште денес и станете дел од една поинаква организација. 

Објавено во разно | 06.03.2018 - 13:07
Тагови:

Лајкнете не на Facebook