Search form

ВРЕМЕНСКА
ПРОГНОЗА
 • Скопје
 • Битола
 • Охрид
 • Струга
 • Куманово
 • Тетово
 • Гостивар
 • Велес
 • Штип
 • Прилеп
 • Струмица
 • Гевгелија
 • Крива Паланка
 • Дебар
 • Неготино
 • Кавадарци
 • Берово
 • Виница
 • Радовиш
 • Валандово
 • Делчево
 • Кочани
 • Пробиштип

ЕУ: Епл треба да плати 13 милијарди во даноци

Европската комисија и нареди на Ирска да поврати 13 милијарди евра во даноци од Епл.

Европската унија досега нема наредено на компанија да плати волкава сума - највисоката сума што досега била платена била 1,4 милијарди евра од францускиот енергетски гигант EDF во 2015-та година.

„Земјите членки не можат да даваат даночни олеснувања на избрани компании - ова е нелегално во Европската унија“, изјавила Маргарет Вестагер, европскиот комесар за конкурентност.

„Истрагата спроведена од Комисијата покажа дека Ирска овозможила нелегални даночни олеснувања на компанијата Епл, што и овозможило да плаќа значително помалку данок во однос на другите бизниси во текот на многу години“.

Компанијата изјавила дека одлуката ќе влијае врз тоа колку Епл ќе инвестира во Европа и колку луѓе од регионот ќе бидат вработени таму.

„Епл ги почитува законите и ги плаќа сите даноци каде и да функционира. Ќе ја обжалиме одлуката, и сигурни сме дека истата ќе биде поништена“, се наведува во официјалното соопштение од технолошкиот гигант.

Објавено во бизнис | 30.08.2016 - 14:31
Тагови:

Лајкнете не на Facebook

” Коа купуваш Full HD телевизор, пушти го Гоце Арнаудов прво за да видеш дали се гледат сите 5 милиони бои на кошулата. „

@superextrabonus