Search form

ВРЕМЕНСКА
ПРОГНОЗА
 • Скопје
 • Битола
 • Охрид
 • Струга
 • Куманово
 • Тетово
 • Гостивар
 • Велес
 • Штип
 • Прилеп
 • Струмица
 • Гевгелија
 • Крива Паланка
 • Дебар
 • Неготино
 • Кавадарци
 • Берово
 • Виница
 • Радовиш
 • Валандово
 • Делчево
 • Кочани
 • Пробиштип

За мeтеорологот Живковиќ незнаењето е виновно за големите поплави во Скопје

Скопскиот пропуст е кристално јасен. Незнаењето кое со години е акумулирано мораше да доведе до оваа несреќа. Да не се залажуваме, 100 литри вода на квадратен метар не е нешто што треба или може да заплаши ниту еден голем град, вели експертот Момчило Живковиќ од Белград.

Во разговорот за МКД.мк Живковиќ зборува за своите размислувања и забелешки во врска со трагичните настани во Скопје, поплавата и невремето со кое македонската метропола се соочи пред неколку дена.

Живковиќ е угледен и врвен стручњак и авторитет во Србија, во регионот и пошироко во областа на хидрометеорологија и климатските промени. Тој долги години беше директор на  југословенскиот и српскиот Хидрометеоролошки завод, а до пред две години и директор на државната Агенција за заштита на животна средина на Србија. Тој и натаму е мошне активен како директор на метеоролошка фирма во Белград која ги следи сите метеоролошки феномени во регионот.

„Сѐ уште не сум запознаен со сите детали. Ситуацијата во Скопје не ја следев пред сѐ поради фактот дека нашиот (српскиот) Републички хидрометеоролошки завод даде најава за таканаречениот црвен аларм, но како и секогаш досега, таа приказна не е сериозно разбрана во неколку засегнати држави од балканската почва.

Можете ли да ни кажете некои детали од стручен аспект?

- Па ете, да кажам дека е забележан циклон кој се движеше од медитеранската насока, што е вообичаена и постојана појава во овој период на годината. Но, доколку во атмосферата не постои поле на висок притисок кој го попречува и делумно сторнира, тогаш може да дојде до обилни врнежи, грмежи на „фронтот“ и силен ветар во Македонија, Србија, Црна Гора... во зависност од правецот и можното задржување.

Габаритна циклонска маса

Дали ги слушнавте коментарите и толкувањата на соодветните македонски институции?

- Нешто од тоа слушнав и прилично сум изненаден. Имено, во метеорологијата обично не се користи израз експлозија, експлозија на атмосферска маса, како што прочитав во некои медиуми изјави на одговорни лица од соодветните установи. Едноставно, тука нема ништо што би „експлодирало“. Како израз може да се земе габаритна циклонска маса, но тоа е смешно и звучи како шега на подрачјето на Медитеранот во однос на таканаречените урагани во САД на пример, или тајфуни во Кина, Индија, Шри Ланка, Индонезија, па и Филипини. Овој систем што е најавен и што се случи кај нас, во случајов во Македонија, е барем 100 пати послаб од напред спомнатите. Дотолку повеќе што јас и моите многубројни колеги од струката непријатно сме изненадени од бројот на жртвите во Скопје и длабоко сочуствуваме со нивните семејства.

Па добро, можеше ли некако сето тоа да се превенира, спречи?

- Да,да. Проблемот на нашата балканска, секако и македонска неодговорност е што ние не вложуваме на време финансиски средства за да спречиме вообичаени и очекувани врнежи од 100 литра на квадратен метар за краток временски период од, да кажеме 24 или 30 часа, за да спречиме силни напливи на вода. Или поточно, не ги димензионираме канализациите за екстремни врнежи. Во таа смисла, јасно е дека во Македонија потфрли таканаречениот човечки фактор. Ние секогаш ќе се вадиме на клима, виша сила, а за вакви и слични ситуации, како што беше скопската катастрофа ќе се правдаме дека такво нешто се случува еднаш во сто години.

Со години акумулирано незнаење

Сега како да алудирате и на „оправдувањата“ на македонските институции?

- Да, но на сличен начин би се „бранеле“ и другите балкански држави. Сакам да ви кажам дека минатата година случајно се затекнав во Подгорица кога за неполни 30 часа се истуриле 200 литра врнежи на квадратен метар, и ништо не се случи. Кога престана дождот, за 30 минути сѐ беше целосно суво! Не, тоа не е решение на Подгорица, туку тоа е последица на фактот дека целиот град лежи на таканаречен „крас“ и целата вода пропаѓа (исчезнува) во неверојатно краток период!

Да се вратиме во Скопје?

- Скопскиот пропуст е кристално јасен. Незнаењето кое со години е акумулирано мораше да доведе до оваа несреќа. Да не се залажуваме, 100 литри вода на квадратен метар не е нешто што треба или може да заплаши ниту еден голем град како Ротердам, Виена, Париз или кој било германски град! Таму циклоните имат драстично поголеми размери отколку што се во Македонија, Србија, Црна Гора... Ме прашувате за пропусти? Па еве, сигурен сум дека или нема канали под новите автопатишта и таканаречени обиколници, или не се сервисираат и одржуваат каналите како што е пропишано. Да додадам и еко дебаланс, односно сомнителното и беспланско сечење на шуми што има директни атмосферски последици, а последните години, барем така сум известен, во Македонија се сечат шуми во дубиозни нормативни околности. Сомнителните урбанистички планови го поттикнуваат природниот дебаланс. Како превентива, потребна е интензивна соработка со Светската метеоролошка организација и структурите на ЕУ кои ја третираат оваа чувствителна материја. Дали Македонија досега извлекла од фондовите на ЕУ барем минимални средства за одржување или изградба на каналите под автопатишта и обиколниците? Дали македонскиот хидрометеоролошки завод има интензивна соработка со државните тела задолжени за заштита на животна средина, што претставува фундаментален пондер во овој дискурс? Но, тоа се прашања на кои некој друг треба да даде одговор.

Сашо Георгиевски

Преземено од mkd.mk

Објавено во македонија | 12.08.2016 - 10:59
Тагови:

Лајкнете не на Facebook

” Госпоѓице, јас можеби сум пијан, но наредното утро ќе бидам трезен, а Вие се уште ќе бидете грда. „

Винстон Черчил