Search form

ВРЕМЕНСКА
ПРОГНОЗА
 • Скопје
 • Битола
 • Охрид
 • Струга
 • Куманово
 • Тетово
 • Гостивар
 • Велес
 • Штип
 • Прилеп
 • Струмица
 • Гевгелија
 • Крива Паланка
 • Дебар
 • Неготино
 • Кавадарци
 • Берово
 • Виница
 • Радовиш
 • Валандово
 • Делчево
 • Кочани
 • Пробиштип

Клиниката за одвикнување од Фејсбук

Во Алжир е отворена клиника за еден вид зависност која стана реалност на модерното секојдневие - Фејсбук.

Приватната установа е отворена во источниот град Константин и нуди програми специјално наменети за корисниците на социјалните мрежи, но причината оди подлабоко - целта е да се спречи „перењето мозок“ на ранливите корисници кои можат да стапат во контакт со екстремистичките исламистички групи.

Утврдено е дека во таа земја има 10 милиони Фејсбук корисници, а бројот расте за 10% годишно.

Директорот на клиниката, научникот Роуф Бокафа изјавил дека се плаши дека некои корисници на социјалните мрежи се таргетирани од страна на исламисти кои Фејсбук го користат како средство за регрутирање.

Објавено во разно | 08.06.2016 - 09:34
Тагови:

Лајкнете не на Facebook

” Некои луѓе никогаш не полудуваат. Колку ли им се ужасни животите. „

Чарлс Буковски