Search form

ВРЕМЕНСКА
ПРОГНОЗА
 • Скопје
 • Битола
 • Охрид
 • Струга
 • Куманово
 • Тетово
 • Гостивар
 • Велес
 • Штип
 • Прилеп
 • Струмица
 • Гевгелија
 • Крива Паланка
 • Дебар
 • Неготино
 • Кавадарци
 • Берово
 • Виница
 • Радовиш
 • Валандово
 • Делчево
 • Кочани
 • Пробиштип

Неколку факти по повод светскиот Ден на фотографијата

Денешниот ден е совршена прилика да го потсетите фотографот во друштвото дека уште не ви ги пратил сликите од Банско 2013-та. А и општо да се прослави денот на фотографијата.

Денот на фотографијата всушност го слави моментот во 1839-та година кога француската влада го купила патентот за најстариот начин на фотографирање и го направила бесплатен и достапен за целиот свет. Најстариот практичен фотографски процес бил наречен daguerreotype и бил измислен во 1837-ма година.

Најстарата позната перманентна фотографија била создадена преку посложен процес наречен хелиографија во 1826-та година. Експозицијата која била потребна за да се создаде фотографија тогаш траела 8 часа. Благодарение на дигиталните камери и смартфоните, секоја година се прават повеќе од 350 милијарда фотки.

На Фејсбук се закачени околу 250 милијарди фотографии. Првата фотографија од месечината била направена во 1851-ва година, а првата фотографија од темната страна била направена во 1959-та година.

Најраната употреба на зборот „фотографија“ била забележана во 1839-та година од астрономот сер Џон Хершел.

Објавено во разно | 19.08.2016 - 09:34
Тагови:

Лајкнете не на Facebook

” Одете во рајот за климата, а во пеколот за друштвото. „

Марк Твејн