Search form

ВРЕМЕНСКА
ПРОГНОЗА
 • Скопје
 • Битола
 • Охрид
 • Струга
 • Куманово
 • Тетово
 • Гостивар
 • Велес
 • Штип
 • Прилеп
 • Струмица
 • Гевгелија
 • Крива Паланка
 • Дебар
 • Неготино
 • Кавадарци
 • Берово
 • Виница
 • Радовиш
 • Валандово
 • Делчево
 • Кочани
 • Пробиштип

Закерберг сака да ги искорени сите светски болести

Марк Закерберг лансира нова глобална мисија - да ги искорени сите болести на човештвото, од ХИВ и СИДА до рак и невродегенеративните болести. Сè.

Закерберг и неговата сопруга Чан во 2015-та година лансирале филантропска организација од милијарда долари во обид „да ги излечат, спречат или држат под контрола сите болести“ до 2100-та година.

Сега тој ја создаде првата група од 47 научници кои ќе започнат со истражувања и развивање долгорочни стратегии и лекови за глобалните болести, и ќе бидат на фронтот на неприкосновено технолошко истражување.

Иако овој подвиг изгледа малку нереално, дури и за милијардери како Закерберг и Чан, да не заборавиме дека и собирање на 1,86 милијарди активни корисници месечно на една единствена платформа изгледаше нереално пред некое време.

Biohub е главната истражувачка организација на проектот, и соработува со три реномирани истражувачки институции.

Објавено во здравје | 09.02.2017 - 11:02
Тагови:

Лајкнете не на Facebook

” Одете во рајот за климата, а во пеколот за друштвото. „

Марк Твејн